“Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”

Linus Pauling – laureat nagrody Nobla

“Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”

Linus Pauling – laureat nagrody Nobla

Kulinarne inspiracje

Cytrynowy dorsz

Składniki:
-2 filety z dorsza,
-sok z 1/2cytryny,
-rozmaryn, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól,
-olej Global Fit cytrynowy,
-olej Global Fit o smaku masła do smażenia.

Wykonanie:
Zmieszaj olej Global Fit o aromacie cytryny z ziołami i nasmaruj rybę. Na patelni rozgrzej olej o smaku masła i smaż rybę kilka minut z każdej strony.

Sałatka z serem kozim

Składniki:
-ser kozi,
-miękka gruszka,
-sól, pieprz,
-orzechy włoskie,
-kiełki brokuła,
-rukola.

Wykonanie:
Rozdrobnij orzechy i ser, pokrój gruszkę w cienkie plasterki. W misce zmieszaj wszystkie składniki. Ułóż na talerzu i skrop olejem Global Fit o aromacie cytryny.

hummus

Hummus

Składniki:
ciecierzyca 100g (konserwowa lub ugotowana),
pasta tahini ? 50g,
2 ząbki czosnku (lub więcej dla wielbicieli tego składnika),
olej rzepakowo-lniany Global Fit o naturalnym aromacie cytrynowym ? około 3 łyżek,
sok z cytryny 2-3 łyżki,
woda,
przyprawy: sól, papryka ostra, kumin,
opcjonalnie: zielona pietruszka.

Wykonanie:
1. Ciecierzycę dokładnie miksujemy na gładką masę, dodając przy tym pastę tahini oraz olej.
Do uzyskania kremowej konsystencji, niezbędne może okazać się dodanie wody lub oleju.
2. Do powstałej pasty dodajemy ząbki czosnku, sok z cytryny, odrobinę soli, kumin, paprykę ostrą oraz posiekaną zieloną pietruszkę.

salatka_z_dorsza

Sałatka z dorsza

Składniki:
rukola,
marchewka,
jabłko,
kiełki brokuła lub inne dowolne,
cytrynowy dorsz z wcześniejszego przepisu,
zioła prowansalskie, sól, pieprz,
olej Global Fit o smaku cytryny.

Wykonanie:
Oczyść rukolę i umieść ją w misce. Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce pokrop olejem Global Fit. Do rukoli dodaj marchewkę z jabłkiem, cytrynowego dorsza, kiełki, wszystko skrop Olejem Global Fit o aromacie cytrynowym i dopraw do smaku.

Sałatka poprawiająca humor

Składniki:
młode listki sałatki,
khaki,
pestki granatu,
pomarańcza,
batat,
olej Global Fit o aromacie maślanym,
papryka wędzona.
Sos vinegre:
sok z pomarańczy,
olej Global Fit o aromacie cytrynowym,
zioła prowansalskie.
Wykonanie:
1. Batat obierz i pokrój na cieniutkie plasterki, polej olejem Global Fit i posyp wędzoną papryką. Piecz 5 minut w temperaturze 250 stopni.
2. Khaki obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki . Ułóż na dnie talerza.
3. Ułóż umyte listki sałaty.
4. Pomarańczę obierz ze skórki i wierzchniej białej błonki, pokrój na plasterki.
5. Z ziół prowansalskich, soku z pomarańczy oraz Oleju sporządź sos.
6. Sałatę posyp pestkami granatu i polej vinegretem.

Bruschetta

Składniki:
pieczywo ? najlepiej komponuje się bagietka,
olej Global Fit z rzepaku i lnu o aromacie masła,
pomidor,
ząbek czosnku,
ser mozzarella,
przyprawy (my dodałyśmy: oregano, bazylię, pieprz, sól).
Wykonanie:

1. Bagietkę lub inne pieczywo kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 150oC.
2. Pomidora przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę.
Czosnek wyciskamy lub drobno siekamy.
3. Do miseczki wrzucamy pokrojone pomidory i czosnek, dodajemy 1 łyżkę oleju.
Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku.
4. Na kromki nakładamy pomidory z dodatkami oraz plasterki sera mozzarella.
5. Całość pieczemy w piekarniku ok. 5-7 minut w temperaturze 130oC.
Na upieczone bruschetty można ułożyć listki świeżej bazylii.

Krem z dyni

Składniki:
500g dyni,
1 marchewka,
1 pietruszka,
? selera,
1 mała cebula,
kawałek kłącza imbiru (opcjonalnie), 1 litr wody,
2 łyżki oleju o aromacie maślanym,
przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra papryka.

Wykonanie:
1. Marchewkę, pietruszkę oraz seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
2. Przygotowane warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem.
3. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy z dodatkiem oleju i dodajemy do naszego bulionu.
4. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju maślanym.
5. Dodajemy do bulionu i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrany i rozdrobniony imbir.
6. Blendujemy na jednolita masę.
7. Przyprawiamy według uznania.

Grzanki:
kromka chleba pełnoziarnistego,
łyżeczka olej o aromacie maślanym,
przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie.

1. W miseczce wymieszałyśmy olej z przyprawami.
2. Chleb pokroiłyśmy w kostkę i dodałyśmy do mieszanki.
3. Na rozgrzanej patelni smażyłyśmy nasze grzanki.

Autorki kulinarnych inspiracji:
Agnieszka Sołtys, Izabella Siepietowska i Magdalena Seweryn

?

Partners